Khamis, 20 Ogos 2009

TARIAN KAUM BISAYA.

Kaum bisaya mempunyai tariannya sendiri, iaitu tarian tradisi kaum bisaya
Sama juga dengan suku kaum lain di sabah, kaum bisaya mempunyai tarian tradisinya tersendiri. Tiga daripada tarian tersebut adalah tarian sayau bagarus,tarian liliput dan tarian bubu.

tarian sayau bagarus adalah tarian yang menceritakan cara kaum bisaya mendapatkan hasil sagu, iaitu sejenis makanan tempatan. Tarian tersebut menunjukan 5 cara mereka mendapatkan sagu, iaitu menebang pokok rumbia, membuka kulit, mangarus, menginjak dan menyaring. Ceritanya proses mendapatkan sagu ini telah mengilhamkan mereka mencipta tarian sayau bagarus. Tarian ini terkenal dengan iringan muzik gong, kulintang dan canang.

Tarian liliput pula biasa ditarikan untuk mengubati orang sakit. Maksud liliput adalah meliputi atau mengelilingi, oleh itu tarian ini adalah tarian meliputi atau tarian mengelilingi. Kaum bisaya percaya bahawa sakit adalah disebabkan oleh ilmu sihir dan roh pesakit perlu ditarik balik ke badan pesakit tersebut. Tarian ini dijalankan oleh seorang bomoh dan pembantu-pembantunya dengan bergerak mengelilingi pesakit sambil membaca jampi serapah. Setelah selesainya acara tersebut, pasangan penari akan mengelilingi pesakit sambil menari tarian liliput sehingga pesakit sedar atau sembuh. Penari bagi tarian ini memakai pakaian hitam dan diiringi dengan alat-alat muzik seperti gong, kulintang, gendang dan canang.

Tarian bubu yang biasanya dipersembahkan semasa upacara perkahwinan, pertunangan dan jamuan masuk rumah baru. Mereka percaya kepada kuasa ghaib, oleh itu dukun atau pawang menjadi perantara komunikasi bagi mereka dengan dunia lain.
Selain itu terdapat juga dua tarian lain, iaitu tarian anak kuda dan tarian
putera di gadong tapi saya tidak dapat banyak info mengenai dua tarian ini kerana tarian ini sudah lama tidak di persembahkan.

alat yang mengiringi semua jenis tarian bisaya.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Related Posts with Thumbnails